dissabte, 5 d’octubre del 2013

Copyright i CC

Hola de nou!

Avui us explicaré el que vaig aprendre en la darrera classe de GTIC, doncs bé, el professor ens va explicar quins tipus de llicències ens autoritzen o ens restringeixen el poder fer ús de la informació de pàgines web. 

Primerament, hi ha el Copyright, que s'utilitza per indicar que una obra està subjecte als drets d'un autor i per tant no tens la llibertat de poder copiar, publicar,... la informació d'aquella pàgina en un altre lloc.
Apareix també el Copyleft, que és tot el contrari a el Copyright, ja que et permet la lliure distribució de copies i versions modificades d'una obra, tot exigint que el mateixos drets siguin guardats en les versions modificades. Per a més informació: Copyleft

Copyright Symbols
Flickr

Després, tenim la "CC" (Creative Commons) una llicència gratuita que no està subjecte sota els drets d'un autor, la qual cosa vol dir que et permet copiar, compartir, publicar... la informació d'un lloc web en un altre de diferent.
Per a més informació: Creative Commons.

A partir d'aqui, quan volgueu copiar o fer ús d'una informació que no sigui vostre, haureu de comprovar si està subjecte o no per alguna de les llicències explicades anteriorment. Per posar-ho més fàcil, us diré que en el cas de voler copiar imatges és molt recomanable fer-se una compte "Flickr" o utilitzar "Wikipedia Commons" com a llocs autoritzats per dur a terme aquestes accions de manera legal.

Us adjunto els links de les dues pàgines:
M'agradaria afegir dos conceptes més, el software privatiu i el software lliure. 

Software privatiu: També anomenat software de propietat. És un programari amb restriccions d'ús, modificació i no es pot copiar ni redistribuir versions modificades o no modificades.
Software lliure: És una programari que es pot usar, estudiar, copiar, redistribuir i modificar sense cap mena de restricció.


Per acabar, penso que és molt important saber d' on extraiem la informació i si aquesta està autoritzada o no per poder-ne fer ús en d'altres llocs. Això dóna un gran exemple als nens, ja que d'aquesta manera duen a terme accions de manera legal i amb total seguretat.

Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada